Related Posts with Thumbnails

Sunday, February 15, 2009

MEMPERINGATI HARI SEORANG YANG DIKASIHI..


Kadang-kadang susah benar untuk menekan laptop untuk menaip sesuatu perkara dan mengulas sesuatu cerita, tetapi yakin dan percaya semua isu-isu berbangkit yang kita dapat lihat samada dalam Negara ataupun luar Negara kita semua dapat mengetahui dan mengikuti. jadi pada kali ini teringat tentang sambutan hari kekasih yang menjadi acara tahunan bagi mereka yang punyai kekasih, pada zaman sekarang digelar sebagai “couple” . yang tanpa disedari sambutan hari valentine ini merupakan agenda yang telah meresap masuk dalam adat orang melayu beragama islam, ini merupakan satu unsur yang secara halus merosakkan nilai islam yang ada dikalangan remaja islam. Mungkin kita telah membaca banyak artikel tentang sejarah sambutan hari valentine.

Bila mana tibanya hari valentine ini, satu perkara yang saya akan ingat dan tidak akan dilupakan ialah ibu tercinta, mungkin mengingati kekasih yang dimaksudkan ialah ibu tetapi pada tarikh yang sama juga merupakan tarikh lahir ibunda tercinta. Selama ini jasa dan bakti yang dicurahkan tidak mungkin dapat dinilai apatah lagi untuk membalas. saya bangga menjadi anak kepada seorang wanita yang begitu tabah mendidik anak sehingga dewasa. Sebagai seorang anak yang mampu untuk berfikir secara waras apabila semakin dewasa sudah tentu dapat menilai dengan jelas dan nyata.

Seorang wanita yang membesarkan anak seramai 8 orang tanpa suami disisi,atas jemputan Ilahi. bermula dari yang paling kecil pada usia 2 tahun sehinggalah yang paling besar berusia 17 tahun. Ketika itu penulis hanya baru berusia 6 tahun. Semua perkara perlu untuk diaturkan dari sekecil-kecil perkara sehinggalah sebesar-besar perkara. Banyak pengalaman pahit dan manis yang dilalui, membesar tanpa seorang ayah mungkin sedikit berbeza dengan yang punyai ayah. Tetapi ini bukanlah menjadi alas an untuk tidak Berjaya, sirah Nabi juga telah membuktikan Rasulullah sendiri dilahirkan tanpa melihat ayah dan ketika masih kecil permergian ibu baginda. Bukan bermaksud untuk bercerita tentang perihal keluarga dan peribadi. Tetapi sebagai seorang anak perlu sedar tentang erti pengorbanan ibu dan ayah. Kadang-kadang kita lupa apakah tugas dan tanggungjawab sebagai seorang anak.

Memohon ampun dan maaf perlu untuk kita sama-sama kita ungkapkan setiap masa dan waktu untuk mereka. Jikalau hari ini kita boleh berbangga kita Berjaya menjejak kaki ke menara gading, kebanggaan yang kita bawa ialah semangat dari ibu dan ayah kita. Jikalau hari ini kita boleh berbangga punyai ramai rakan-rakan yang berpendidikan, kita perlu ingat dimana kita bermula. Ibu bapa mendidik anak dengan penuh kasih sayang tanpa minta dibalas, dengan harapan dapat menjadi anak yang soleh dan solehah. Sebagaimana hadis nabi saw yang bermaksud :

“bila mati anak adam maka akan terputuslah semua amalanya kecuali tiga perkara iaitu amal soleh yang dikerjakan semasa hidup, ilmu yang dimanfaatkan serta anak soleh yang mendoakan.”

Perkara ini jelas, mahu tidak mahu kita perlu untuk menjadi anak yang soleh agar dapat mendoakan kesejahteraan ibu dan bapa. mungkin sekarang kita sebagai seorang anak kepada ibu dan bapa kita, pada masa akan datang kita pula yang menjadi ibu dan bapa kepada anak-anak kita. Jika tidak mahu kita kecewa pada masa akan datang maka buatlah yang terbaik sebagai seorang anak pada waktu sekarang. wallahua`lam……………..

0 comments:

Modified by Blogger Tutorial

warna-warna pencerahan ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com Blogger Styles

TOP