Related Posts with Thumbnails

Wednesday, February 3, 2010

Terkuburnya demokrasi di kampus


Melihat suasana selepas pilihanraya yang lepas, banyak perkara yang telah berlaku jika diikuti dari dekat. Semasa hari pengundian dan pengumuman calon yang menang bertanding banyak penyelewengan yang telah berlaku.

Pada malam pengumunan melihat kepada kebangkitan mahasiswa menuntut hak mereka, dengan mengepung pusat pengjumlahan undi, untuk meminta penjelasan. jika hal ini dianggap ganas dan radikal, maka kesilapan besar berlaku, sepatutnya malam itu juga semua pihak pentadbiran perlu jawab dan sesekali jangan pulang sebelum memberi penjelasan kepada mahasiswa tetapi pada malam itu, mahasiswa berundur mengambil pendekatan menyerah tanpa paksaan.

Akibatnya sehingga hari ini mahasiswa diperbodohkan dengan pihak pentadbiran. Mereka menyuruh mahasiswa mengikut ruang undang-undang yang ada, gunalah panel yang ada untuk selesaikan perkara ini, semua prosedur telah diikuti, apabila hari ini keputusan yang keluar hasil daripada rayuan yang dibuat , semuanya ditolak mentah-mentah tanpa alasan yang munasabah, sedangkan lampiran bukti yang kukuh telah disertakan.

Bagi pihak mahasiswa menuntut untuk berdialog dengan pihak pentadbiran juga tidak dilayan, adakah ini yang selalu dilaungkan pihak pentadbiran kita satu keluarga, mana mungkin dalam keluarga ayah sendiri tidak mahu untuk berjumpa dengan anak sedangkan anak menghadapi masalah yang cukup kritikal, siapa lagi tempat untuk anak-anak ini mengadu. Kadang-kadang anak terpaksa menganggap ayah sebenarnya tidak pernah wujud, yang ada sebenarnya ialah “pengasuh-pengasuh” yang tidak bertanggungjawab hanya menunggu habuan yang akan dapat.

Inilah demokrasi kampus yang wujud sekarang, suara mahasiswa sebenarnya tiada tempat dihati pihak pentadbiran. Mereka menganggap mahasiswa tiada hak untuk menentukan apa-apa keputusan dan sesekali jangan cuba menegur pihak pentadbiran. Mahasiswa hanya perlu ikut segala yang telah ditentukan.
Pada pandangan saya demokrasi kampus sudah lama mati dan hari ini, demokrasi ini telah pun dikuburkan, ucapan tahniah kepada pihak pentadbiran kerana menjalankan tanggunggjawab dengan baik (fardhu kifayah). Bermula dari membunuh demokrasi, mengkafankan sehinggalah dikebumikan.

Jika pada masa akan datang kami mahasiswa yang sedar diberi peluang untuk mentadbir dan memerintah Negara nescaya, orang-orang yang menyekat suara mahasiswa inilah yang akan ketepikan, kerana mereka telah membunuh jiwa pemimpin yang ada dikalangan mahasiswa dan seterusnya merugikan Negara.

Oleh itu kepada seluruh mahasiswa marilah sama-sama kita berkabung menangisi demokrasi yang telah mati,dengan kebangkitan mahasiswa selepas ini kita mengharapkan akan lahir selepas ini demokrasi yang baru, memberi sinar cahaya kepada mahasiswa kelak. Justeru itu, mahsiswa yang punyai kesedaran perlu kejutkan mahasiswa lain untuk meletakan suara mahasiswa pada tempatnya.

0 comments:

Modified by Blogger Tutorial

warna-warna pencerahan ©Template Nice Blue. Modified by Indian Monsters. Original created by http://ourblogtemplates.com Blogger Styles

TOP